FOTO_CineEnElEscenario2

2017 | Llarmetratge | Ficció
Dirigit per Marta Lallana, Ivet Castelo, Iván Alcorcón y Sandra García
Produït per Nanouk Films

La Paula, una noia de 13 anys, comença a viure complicacions en les seves relacions familiars i amistoses. Degut a la malaltia de la seva àvia, a qui quasivé no coneix, anirá a Ojos Negros per passar l’estiu. Allà coneixerà a l’Alicia, una noia de la seva edat que també estiueja al poble. Juntes s’aventuraran al món adult al llarg d’un estiu asfixiant que no s’acaba mai.

Ojos Negros es tracta d’un projecte que, tot i tenir un guió tancat i ser una ficció, fusiona el procés de treball convencional amb el del gènere del documental. Això es tradueix a un guió que barreja fets reals -fruit del recull dels nostres records i els de les actrius- amb ficticis, que respecta les localitzacions originals del poble així com la personalitat pròpia dels actors que interpreten els personatges.

El gran tema de la pel·lícula és el moment en el que prenem consciència del pas del temps, a partir d’aquesta reflexió ens donem compte de la nostra finitud i de la finitud de les nostres relacions, fet fonamental per madurar. La pel·lícula també tracta altres subtemes, que arrodoneixen i completen el guió.

Les dualitats: la ciutat és representada com l’espai dels adults, un lloc ordenat i reflexiu. En comparació, al poble es desencadena l’espontaneitat i el desordre, és el món dominat pels nens. La Paula al arribar al poble comença a viure el moment, actuant sense pensar i deixant-se portar. També al poble notarà la dualitat entre l’interior de la casa -opressiva- i l’exterior -alliberador-.

La familia: la història familiar no serveix tant sols per representar el món adult i les seves complicacions, si no també per parlar de temes socials i generacionals: l’éxode de la gent del poble cap a les grans ciutats.

El desig i el canvi físic: un altre dels aspectes fonamentals del canvi cap a l’edat adulta és l’aparició del desig i el desenvolupament físic. Al inici de la pel·lícula la Paula no està preparada per acceptar els canvis que es produeixen al seu cos i és manté al marge d’ells. No serà fins al final, després d’haver sentit el desig per primera vegada amb l’Alicia, que s’acceptarà a si mateixa i mirarà cap endavant.

Tots aquests temes es veuen a la pel·lícula des dels ulls de la Paula. La seva mirada infantil mostra a l’espectador com es relaciona amb el món, a mesura que avança la història podem veure com va madurant i adquirint experiència, mostrant doncs un punt de vista més comprensiu.

Totes les històries
L'OFRENA
Published on: 27 October 2017