2014 | Interactiu
Produït per Nanouk Films
Dirigit per Sergi Cameron
Imagina que arribes a Bugarach un any abans de la Fi del Món Maya. Voldries sobreviure apocalipsi? Investigar el veritable origen d’aquest enigma? Ha arribat el teu torn.
El propòsit d’aquest projecte és crear un joc, un mapa de navegació sòlid però flexible, ple de vida, en el qual l’usuari té un objectiu clar: sobreviure a la fi del món: El joc ens permetrà moure’ns pel poble, entrant en les cases dels personatges, o explorant els boscos a la recerca de pistes o personatges amagats.
Serà una forma d’abordar aquesta enigmàtica història des de nous prismes, recurs inimaginable dins de la rigidesa del format de documental convencional.
La navegació d’aquest documental interactiu es sosté sobre tres característiques principals:
Tria el teu propi camí: “Dominique, el forner del poble i pare de Mirko, un dels personatges principals, ens explica mentre elabora uns deliciosos croissants, que vorejant el llac i pujant la muntanya, toparem amb la cabana del seu fill, una talaia des d’on vigila l’entrada del poble. Després d’acomiadar de Dominique i sortir de casa, tenim dues opcions: Anar al bosc a buscar a Mirko, o bé seguir la nostra recerca pel poble.
Aquestes dues opcions, com en la vida real, marquen dos camins diferents, dues històries, que es bifurcaran de nou com un fractal acord apareguin noves decisions que prendre.”
Estem, doncs, davant d’una estructura que s’expandeix i es contrau, fins arribar al dia de la Fi del Món, on confluiran tots els camins.
D’aquesta manera, el visionat de la pel·lícula en el joc no és lineal, sinó una estructura que sembla que va cap a diferents direccions, com les branques d’un arbre. No obstant això aquesta sensació de caos no és del tot real, perquè la veritat és que el joc comptarà amb determinats embuts constituïts per les escenes fonamentals de la pel·lícula, de manera que els diferents camins puguin tornar a reagrupar-se, i així evitar que l’usuari deixi passar aquestes escenes clau, independentment de les decisions que hagi pres anteriorment.
Espectador actiu: A vegades veiem webdocs que no compleixen, segons el meu criteri, algunes de les característiques bàsiques d’un projecte interactiu, com són el paper actiu de l’usuari o un model de negoci realment transmèdia (projecte integral: documental, però també llibre, plataforma interactiva, esdeveniments…)
L’usuari té aquí un paper d’investigador, ja que anirà trobant i assimilant les peces d’aquest gran puzle, sempre des d’una perspectiva lúdica. Els personatges i certs llocs ens donaran pistes, senyals o objectes per continuar el camí.
Comte enrere: Aquest és un dels factors més importants, ja que delimiten l’arc temporal del joc. D’una banda la història comença, com en la pel·lícula, un any abans de la fi del món. És igual els camins que prenguem, ja que sempre arribarà el “gran dia”.
Les estacions de l’any, el color de la vegetació i els canvis climàtics afecten al joc, i no s’aturen, així com l’evolució dels personatges: Si visitem a Slide, el nen mag, a principis d’estiu, la seva vida haurà canviat si no tornem a ell fins a l’hivern.
¿Per què Bugarach? Bugarach és una pel·lícula molt rica en personatges i temes. Un projecte universal “Bugarach” compta des del primer moment amb el suport de les televisions – TVE (Espanya) , TVC (Espanya) , WDR (Alemanya) – i de les institucions i organismes d’Europa i Nord Amèrica – Media Programme of the European Union , MFG Filmförderung (Alemanya) , Institut Català de les Indústries Culturals (Espanya) , CINEREACH (EUA) , PUMA Catalyst Award in partnership with Britdoc (UK) -. pel que aquest projecte transmèdia ve acompanyat per tot l’interès que suscita i les expectatives que generarà d’ara en endavant. Qui sap si potser algun extraterrestre acabi mostrant interès per l’enigma d’aquest petit poble del sud de França. Principals aventatges Comptar amb una pel·lícula ja acabada té uns avantatges pràctiques òbvies: La possibilitat de disposar de tot el material ja gravat, subtítols en tots els idiomes, una banda sonora original òptima per a la seva adaptació al joc (mantenint així la característica atmosfera de la pel·lícula), o el coneixement de la història, després de tres anys d’investigació i rodatge. |
Característiques Aquest projecte interactiu es sustenta sobre la pel·lícula “Bugarach”, però al seu torn ha de ser un ens independent. Cal destacar que: -És Una plataforma lúdica on poder ampliar l’experiència un cop vista la pel·lícula, el que d’alguna manera allarga la vida del film. -La Possibilitat d’accedir al joc sense haver vist la pel·lícula, i que això motivi accedir-hi des de qualsevol dels sistemes d’exhibició (cinemes, televisions, festivals o plataformes en línia). Què millor manera de fer promoció d’una pel·lícula que oferir un joc, una experiència alternativa? -La Superestructura del joc pot albergar la possibilitat de veure la pel·lícula completa en línia, ja sigui pagant per exemple entre 2 i 3 euros, restringit segons zones o països, o bé dins de les pròpies plataformes de les coproductores: LAB de TVE, TV3 a la carta o WDR. -Crear Una APP especial per al webdoc, per aconseguir una compatibilitat sòlida en tablets i smartphones, i facilitar la connexió de l’avatar de l’usuari a les xarxes socials, entre molts altres avantatges. -El Webdoc tindrà la possibilitat de incrustar-se en qualsevol plataforma. Això ens obre les portes a la possibilitat d’accedir al joc (i per tant a la pel·lícula) medianta canals amb de gran audiència, com els diaris, que al seu torn es mostraran molt interessats en tan suculent contingut. Els grans diaris, sobretot de Canadà, França, Estats Units i Alemanya, comencen a incloure habitualment documentals interactius dins de les seves plataformes. |