2018 | Curtmetratge | Ficción
Dirigit per Sergi Cameron
Produït per Nanouk Films

En una petita societat comunal al cor dels Pirineus, organitzada en diferents clans familiars, al voltant de l’any 1000 d.C., una nena anomenada Narbona es veu afectada per una malaltia comuna que els nous estaments mèdics i racionalistes troben incurable. Catalina i Patrici, els pares de la nena, reclamen l’ajuda d’una sanadora anomenada La Vigatana, com es venia fent durant segles en la tradició precristiana. Mitjançant la saviesa ancestral i diferents remeis naturals, La Vigatana aconsegueix curar la nena, però enmig d’una festivitat pagana, la intrusió dels representants dels nous estaments oficials (el sacerdot cristià, el senyor feudal i els nous terratinents), que volen instaurar un nou ordre basat en la servitud, executen a la curandera amb el pretext de considerar-la una bruixa.

Els diferents personatges del llogaret es posicionaran a favor o en contra dels dos mons, la vella cultura ancestral vinculada amb la natura, i l’aparició de l’evangelització cristiana, que intentarà arrasar amb la cultura i les creences politeistes anteriores. Narbona, la nena malalta que aconsegueix curar-se gràcies al coneixement medicinal de la Vigatana, voldrà venjar la seva mort i s’unirà al món de les Bruixes, endinsant motu propi en les profunditats del bosc.

El centre del relat l’ocupa el paper mutant de la dona com a font d’estigmatització en un moment en què els estaments eclesiàstics i de poder necessiten d’un cap de turc per concentrar l’atenció de la societat, i així poder suavitzar la recessió dels drets i els costums dels pagesos, ara convertits en serfs a partir de la feudalització al segle XII. És llavors quan la dona, sobretot aquella que no vivia especialment vinculada a una figura patriarcal (el pare, el marit, el germà …), es transforma en la Bruixa, un mite creat artificialment per quedar-se per sempre en l’imaginari col·lectiu.

Primer Estrat
Yo la busco
Published on: 27 octubre 2017